Cirkulární tým se rozrůstá. Otevíráme kancelář v Chocni.

S novým rokem přicházejí i nové výzvy, na které v našem týmu potřebujeme více sil. A tak Vám s radostí představujeme Lenku Richterovou, naši novou milou kolegyni, se kterou nám do INCIEN přibyla i nová pobočka v Chocni a tak už za námi mnozí z Vás nemusí jezdit až do daleké Prahy, Brna či Bratislavy.

Dosud držíme pravidlo, že do našeho týmu přicházejí lidé a nové nápady tak nějak přirozeně bez toho, aniž bychom otevírali nové pozice. Jednoduše když má někdo chuť a zajímavé nápady, máme pro něj dveře otevřené a pro lidi s elánem a praxí jako má Lenka dvojnásob. Těm uvaříme i kafíčko a povídáme a povídáme… až jsou z  nás kolegové!

Lenka je sportovkyně tělem i duší, maminka dvou prima kluků a aktivní žena na několika frontách. O tom svědčí už fakt, že si vysokou školu poctivě vystudovala při mateřské dovolené a to hned na pro ženu ne zcela typickém oboru – Provozní spolehlivost dopravních prostředků a infrastruktury (podoobor Životní prostřední v dopravě). No a abychom skutečně potvrdili netradiční zaměření, tak zmiňujeme i téma diplomové práce, kterým byla Tribotechnická diagnostika motorových olejů z kogenerační… Uuuu… Není nad to mít v týmu odborníky na slovo vzaté! Kariéru nastartovala v poradenské firmě, ve které zpracovávala zejména havarijní plány pro chemické látky a je pravdou, že díky svému elánu dokáže předejít vzniku nejedné havárie i v projektovém managementu. To oceňujeme zejména, když máme spoustu práce a časovou tíseň.

Na schůzku do INCIEN můžete nově i do Chocně.

Další pracovní výzvou byla pozice na městském úřadě ve Vysokém Mýtě, kam Lenka nastoupila v roce 2003. O své práci mluví s nadšením a vzpomíná zejména na projekty, které se týkaly životního prostředí: „Jednalo se o práci ve státní správě, ale člověk se měl šanci věnovat i aktivitám samosprávy a to pro mě bylo mnohem zajímavější. S mými akčními kolegyněmi jsme řešily i podporu třídění odpadů na obecní úrovni a zapojovali mateřské a základní školy. Během této doby vznikl maskot třídění odpadů, kterým se stala žížala Mejťanda – tvář všech osvětových aktivit ve Vysokém Mýtě. Na osvětách jsme samozřejmě spolupracovaly s EKO-KOM, vybavovaly školy a školky koši na tříděné odpady a všemi cestami se snažili téma třídění dostat do škol. Nechyběly ale ani besedy s občany. Vysokému Mýtu a především Stanislavě Jetmarové vděčím za krásné roky na úřadě a jsem vděčná za zkušenosti, které jsem tam získala.“

Člověk však mimo svá oblíbená témata musí řešit i další oblasti, které mohou časem přerůst prostor, ve kterém se chce pohybovat a cítí, že nastal čas pro změnu. A tak se Lenka rozhodla opustit státní správu a zkusit to na té druhé straně ….. „Začala jsem pociťovat touhu rozvíjet téma, které mě baví – odpady. Ale ve městě, kde je 12 tisíc obyvatel, je prostě třeba řešit i jiná témata a to od kontroly ovzduší až po sousedské rozpory. A tak, když mi kolegyně z Chocně řekla o konferenci ODPAD ZDROJEM, neváhala jsem, vzala si dovolenou, zaplatila si vstupné a vyrazila na vlastní pěst. Tam jsem si vás ale ještě netroufla oslovit, byli jste v jednom kole!“ směje se Lenka při vzpomínce na březnovou konferenci. Dlouho to však netrvalo a na PAYT TOUR, které jsme organizovali s Ministerstvem životního prostředí, jsme si při obědě prostě padli do oka. A tak s námi Lenka už od léta pracuje… A jak vidíte, tak jsme se z toho „jednoho kola“ dostali až před Vánocemi, kdy Vám ji konečně představujeme.

S Lenkou také pyšně představujeme novou kancelář, kterou má Lenka blízko od svého bydliště, aby se i nadále mohla věnovat rodině, sportu a svým zájmům. Jednou z nejdůležitějších věcí je pro ni časová flexibilita a vlastní organizace svého času a to my všichni celkem dobře chápeme. Lenka je další aktivní člen skvěle zapadající do našeho kolektivu a součástí naší „firemní kultury“ je i hledání cest k takové pracovní době, která člověku vyhovuje. No a aby toho nebylo málo, tak je také zakladatelkou spolku Tvoříme pro radost, který založila v době, kdy byl jeden z jejích synů vážně nemocný. Od roku 2015 tento spolek šije plyšové polštářky/příšerky, kterými obdarovává děti v nemocnicích. Nově spolek požádal i o povolení sbírky a shromažďuje peníze pro postižené děti a dospělé pro zkvalitněné jejich života. Ve chvílích volna slézá skály, jezdí na kole a občas vyrazí na vodu. Mezi Lenčina oblíbená místa patří český Adršpach i příroda severní Itálie. Do svých aktivit zapojuje děti a celou svoji rodinu a my občas máme pocit, že když vidíme Lenčin elán, tak brzy zapojí i nás… No, uvidíme. Asi bychom občas trošku na vzduch potřebovali!

Při rychlém povídání před poradou Lenka ještě dodává: „Mně se líbí ta energie, se kterou to děláme. Zápal do věci a hlavně to, že do projektů jdeme po hlavě a jsme přesvědčení, že je to dobře a šíříme myšlenky, u kterých ještě často nemůžeme říct, že to ‚vyplývá ze zákona…‘. Dává mi smysl pomáhat obcím s jejich odpadovým hospodářstvím. Zkušenosti z Vysokého Mýta mám bohaté. Mýto je aktivní a akční – snaží se jít stále dopředu a většinou je první a to s sebou občas nese i nezdary, ale alespoň se to vyzkoušelo. Vždy musí být někdo první.“

 

Sdílejte tento článek na sociálních sítích